Fedezőmén-engedélyezés és -nyilvántartás

;

Az angol telivér fedezőmének engedélyezésére, használatára vonatkozó előírásokat a Magyar Méneskönyv törzskönyvezési szabályzatának 4. és 5. §-a tartalmazza.

A tenyésztésbe állított angol telivér fedezőméneket a Magyar Méneskönyv vezetésének évente be kell jelenteni. Csak a bejelentett fedezőménekkel végezhető tenyésztési tevékenység.

A fedeztetési idény február 15-én kezdődik, annál korábban a kancafedeztetések nem kezdhetők el! A fedeztetési szezon június 30-ig tart. Angol telivér fajtában kizárólag természetes fedeztetés a megengedett, minden művi eljárást a fajta szabályzata szigorúan tilt!

Fedezőmén bejelentése

A fedezőmének éves bejelentését az alább letölthető szerződés két példányban történő megküldésével kezdeményezheti a méntartó.

A fedezőmének éves engedélyezéséért és nyilvántartásáért a szerződés szerinti és honlapunkon közzétett éves díjat kell a méntartónak befizetnie. A szerződésben leírt feltételek teljesítése esetén a mének éves nyilvántartási díja támogatással csökkentett. Ehhez a szintén alább letölthető támogatási kérelmet kell a Magyar Méneskönyv vezetése felé benyújtani. 2021. évben új támogatási kérelem nyomtatványt kellett mindenkinek benyújtania! Aki tavaly nem tette meg, annak ezt idén pótolni szükséges!

A támogatáshoz szükséges adatbejelentésekről a NÉBIH a honlapján ad tájékoztatást.

A fedezőmének bejelentésére vonatkozó részletes tájékoztatót itt olvashatja.

A fedezőmének engedélyezésének és nyilvántartásának éves díja az oldal alján látható. A díjbefizetésre vonatkozó lehetőségekről itt tájékozódhat.

Méntartási szerződés          Támogatási kérelem   (kitöltési útmutató)