Elhunyt Dr. Ecsedi Ferenc

„Hol sohasem voltál azelőtt, az Arany Partok mentén
Most gondtalan csatangolsz. Ám, ha rádköszönt az alkonyat s az árny elédbe lép,
Te nyergedben felállsz és merőn nézel napnyugat felé.”

(Füst Milán)

Megrendülve tudatjuk, hogy tenyésztőtársunk, egyesületünk alapító tagja, mélyen tisztelt és szeretett Barátunk, Dr. Ecsedi Ferenc 2022. június 15-én, 72 éves korában elhunyt.

Sereg András írása alapján emlékezünk meg róla itt, osztozva az Ecsedi Család fájdalmában.

Ecsedi Ferenc 1949. augusztus 13-án született Kenderesen. Gyermekkorát azonban már Kőbányán, a Kincsem Park közelségében töltötte. Az ügetős dinasztiák mellett jó barátságokat kötött Détári Sándorral, Aperianov mesterrel vagy a zsokékirállyal, Vas Józseffel. Egyetemi tanulmányai mellett évekig ő volt a mázsakönyv vezetője.

A 90-es években kezdett versenylovat futtatni. Kezdetekben Rozsnyói Györggyel, a VIP istálló sárga-fekete színeiben arattak közös sikereket. Olyan kiváló importjaik voltak, mint pl. az idehaza négy nagydíjat nyerő, de Münchenben és Bécsben is győző Dreamweaver, a Budapesti Díjat elhozó Judith's Temper. Lidohillel pedig olyan káprázatos menetelést éltek meg, amelyet jóval később csak Overdose sikerei tudtak felülmúlni, de Woody Bathwick és az országba elsőként japán tenyésztésű lóként érkező Nippon Boy is aratott szép győzelmeket számukra. Lidohill mellett másik nagy csillaguk, a légzési problémákkal vásárolt Brahy lett, aki kilenc versenyt, közte Millenniumi Díjat nyert.

2004-től lánya, Leticia is bekapcsolódott a futtatásba. Ketten Dr. ELF Kft. néven futtattak. Már a kezdeti lépéseik sikeresnek bizonyultak, hiszen Couplet és Perfect Distance is hamar győzelemmel ajándékozta meg őket. Később Clever Girl, Galvanise, En Passant, Mina Alsalaam, Apple Luro, Aranyláz, a több pályarekordot is tartó Perfect One, Perfect Too, Suttogó vagy éppenséggel a gáton versenyző Radio Ga Ga is sikerre vitte a zöld-fehér pöttyös színeket, de pályafutásuk csúcsát mindenképpen Steady As A Rock megvásárlása és színre lépése jelentette. Sajnálatos sérüléséig nem csak idehaza, de a régióban is nem, hogy verhetetlen, hanem megközelíthetetlen volt a mérföld körüli távokon. Kétszeres Év Lova címmel vonult ménesbe.

Ecsedi Ferenc még sok más, hozzávetőleg 80 lovat futtatott pályafutása során, de a tenyésztésből sem szeretett volna kimaradni. „A tenyésztés nagyon komoly tudomány.” – vallotta.  Ebből sem spórolta ki az időt és energiát, ahogy semmiből sem. Tudta és vallotta, hogy a munkát nem lehet megúszni. Ennek megfelelően élt és cselekedett.

A 2020-as szezonban Farkas Ferenc barátjával még a trénerkedésbe is belefogott: ez aranyozta be utolsó éveit. Talán csak unokáiról beszélt olyan szeretettel és átéléssel, mint a versenyistállójáról. Élete első tréneri futamában, a Kincsem Díjban Impression egy harmadik helyezéssel hálálta meg a csapatnak és az új mesternek a sok törődést, az utolsó szezonokban pedig Marlon szállította a győzelmeket.

Ecsedi Ferenc a szakmai karrierjében legalább annyira sikeres volt, mint a lovas életben. Hogy több magasan jegyzett tisztség után az ország, sőt a régió egyik legnagyobb bankjának vezető tisztségviselője lett, mindent elárul szorgalmáról, kitartásáról és elhivatottságáról. Akármennyire is sikeres, sőt befolyásos volt a gazdasági életben, számára a Család mellett mégis a lovak jelentették a legtöbb boldogságot.

Soha nem mondta, de bántotta, hogy a lóversenyzés bizony mára már nem azon a szinten áll, mint ahogyan ő gyermekkorában megismerte. Az ő kezdeményezésére alakult meg ezért 2014-ben a Magyar Lóverseny Szövetség. Ecsedi Ferenc évtizedek óta rengeteget dolgozott a magyar lóversenyzés felvirágoztatásért. Legtöbbször a háttérben, csendben, alázattal. Politikai és gazdasági kapcsolatrendszerét kihasználva folyamatosan lobbizott a fejlődésért.

Az űr, amit maga után hagyott, beláthatatlan. Tenyésztőszervezetünk közössége egyet tehet: emlékét megőrizve és munkáját folytatva tovább dolgozik a magyar lóversenyzés felvirágoztatásáért.

Nyugodjék békében!