Frankie Dettori örömugrással ünnepelt a Kincsem Díjban elért győzelme után

Frankie Dettori Splendent nyergében

Az idei galopp versenyszezon legnagyobb díjazású versenyében, a 22 millió forint összdíjazású Kincsem Díjban a világ egyik legsikeresebb zsokéja, Frankie Dettori győzött, az angol tulajdonú Splendent (IRE) 4 éves pej mén nyergében. A jókedélyű Frankie örömében a verseny megnyerése után a tőle megszokott nagy ugrással pattant le lova hátáról.

 A Kincsem Díj győztesei

A magyar lóversenyzés közel 200 éves történetében először fordult elő, hogy angliai tréningből versenylovak álljanak starthoz magyar pályán. A Kincsem Nemzeti Kft-nek sikerült megszerveznie, hogy Mrs Fitri Hay négy lovát nevezze és repülővel Budapestre szállítsa erre a szeptember 2-i versenynapra. A tulajdonos a Kincsem Díjban a nyerő Splendent (IRE) mellett még egy lovat indított, Tides Of War-t (5é. s her), melynek lovaglására Gönczi Rebekát kérte fel, aki végül kiváló lovaglással a harmadik helyen ért célba. Kimagasló sikere a magyar lóversenyzésnek, hogy az első és harmadik helyre érkező angol lovak között a második helyet Agreementnek, a magyar Jazy Team lovának sikerült megszereznie, Georgievvel a nyergében.

 

Agreement és Tides Of War küzdelme

A nap másik fő versenyében, az Imperiál Díjban is két angol ló indult. A verseny végén Frankie Dettori ismét nagy ugrással ünnepelhette győzelmét.

 

Dettori öröme az Imperiál Díj után

Fankie Dettori Silent Film (GB) (5é. s her) nyergében az Imperiál Díjat közel pályarekord idővel, 4 hosszas előnnyel megnyerte az ugyancsak angol színekben induló Sceptik (IRE) (3é. p her) előtt, melyet Gönczi Rebeka lovagolt.

A magyar szakérdeklődők tanulmányozhatták Dettori lovaglási stílusát a cél előtt…

 

Dettori és Silent Film a cél előtt

 

… a célban…

 

és a cél után, feltartás közben.

A másodiknak célba érő Sceptik (IRE) Gönczi Rebekával a nyergében könnyen, 3 ½ hosszal verte a TAHI STUD Kft. ismét javulást mutató, kiemelkedő képességű kancáját, Light Blue Sky-t, aki viszont könnyen, 4 hosszal előzte meg a mezőny többi lovát.

 

Sceptic

 

Light Blue Sky

A versenyek résztvevői, az angol csapat és a lóversenyzés ügyét felügyelő honvédelmi miniszter úr, Szalay-Bobrovniczky Kristóf megkoszorúzta Kincsem és Imperiál szobrát.

 

Tiszteletadás Imperiál szobránál

Mind a Kincsem Díj, mind az Imperál Díj gyors lefutású verseny volt. Alkalmat adtak a benne induló lovak képességének lemérésére, összehasonlítására. A versenyek elemzése lehetővé teszi a magyar lóversenyzés színvonalának felmérését és a további szakmai lépések irányának kitűzését.

Ezt a feledhetetlen versenynapot dr. Nagy István agrárminiszter úr is megtekintette és kedvezően nyilatkozott a látottakról.

 

Dr. Nagy István és Habsburg György

Ezen a sikeres rendezvényen a súlyos válságban lévő magyarországi angol telivér tenyésztés számára is felvillant a remény, hogy az ágazatunk iránt érdeklődő két miniszter és a Szerencsejáték Zrt. együttműködésben el fogja hárítani a fejlődésünket évtizedek óta gátló szervezeti akadályokat és újra tudjuk éleszteni az angol telivér iránt az utóbbi időben megcsappant tenyésztési kedvet.

 

Címkék : Tenyésztés