Rozsnyói György, alapító tagunk emlékére

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 2020. augusztus 26-án, 74 éves korában elhunyt Rozsnyói György.

Rozsnyói György (jobbról a harmadik)

A popzenészből lett üzletember elsősorban a legnagyobb importőrként és egy szenvedélyes, elhivatott lóverseny-szerelmesként marad meg a szakmai résztvevők és rajongók emlékezetében, de kiváló szakmai hozzáértéssel és megérzéssel kiválasztott lovai mai napig a 193 éves magyar lóversenyzés megkerülhetetlen bástyái.

March Groom (Runaway Groom - Marfa's Alibi) sikersorozata mindenki előtt ismert. A nemzetközi klasszis Rozsnyói György istállóját Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobbjává tette, bár nála is igaz volt az egy fecske nem csinál nyarat mondás, hiszen a szürke mellett további nagyszerű telivérek ropogtatták a zabot istállójában.

Ahogyan a bevezetőben már szó esett róla, az általa hazánkba behozott kiválóságok küldetése nem ért véget versenykarrierjük végén, hanem mai napig tovább viszik ősiek kiváló vérvonalát.

A teljesség igénye nélkül nézzük mit is jelent tenyésztési vonalon Rozsnyói György importőri tevékenyége.

March Groom fia, Thunder Groom (March Groom - Taccashima) 2006-ban a csúcsra ért. Megnyerte a 84. Magyar Derbyt és a Vederemo Rennent. A friss derbyhős banális, korai halála miatt nem tudott tenyésztésbe kerülni.

Másik fia, That's Me (March Groom - Three Degrees) Preis der Diana nyerő Ebreichsdorfban és harmadik az extra-hosszútávú Lovaregyleti Díjban.

Brahy (Rahy-Bint Pasha): mai napig látjuk ivadékait a Kincsem Parkban. Eddig 15 leszármazottja nyert versenyt.Rozsnyói György (balra)

Pan Cher (Scenic - Pansoverina): 3 nyerő utódját láttuk eddig.

Covey Upnak (Personal Flag - Fly Miss Fly) pedig négyet. Közülük kiemelhető a két hosszútávú nagydíjat nyerő Completta.

A több nagydíjban sikeres és Saint Moritzba is eljutó This Key Fits (Musical Fappi - Crimson Lock) is nyolc nyerő ivadékkal büszkélkedhet már, és a fent felsoroltak kizárólag az első crop-ot foglalják magukba, azaz az unokákat és a későbbi leszármazottakat nem.

Rozsnyói György emellett Lidohill páratlan nemzetközi sikeréből is kivette részét, hiszen az európai klasszis sárga ugyan dr. Ecsedi Ferenc tulajdonában állt, de a ló menedzselésében Ecsedi úr többször is a kiváló nemzetközi kapcsolatokat ápoló Rozsnyói úr tanácsaira támaszkodhatott. Legnagyobb sikereit azonban egyértelműen a versenypályán érte el, de talán a fentiek rávilágítanak arra, hogy az általa importált lovak mennyire fontos szerepet játszanak ma is.

Rozsnyói György halála pótolhatatlan veszteség a Magyar Lóversenyzés számára. Isten nyugosztalja, emlékét megőrizzük.