Fedezőmén engedélyezése

;

Az angol telivér fedezőmének engedélyezésére, használatára vonatkozó előírásokat a Magyar Méneskönyv törzskönyvezési szabályzatának 4. és 5. §-a tartalmazza.

A tenyésztésbe állított angol telivér fedezőméneket a Magyar Méneskönyv vezetése felé évente be kell jelenteni. Csak a bejelentett fedezőménekkel végezhető tenyésztési tevékenység.

2023. évtől a kancafedeztetések nyilvántartását a Magyar Méneskönyv vezetésével együttműködésben a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) végzi.

A fedeztetési idény február 15-én kezdődik, annál korábban a kancafedeztetések nem kezdhetők el! A fedeztetési szezon június 30-ig tart. Angol telivér fajtában kizárólag természetes fedeztetés a megengedett, minden művi eljárást a fajta szabályzata szigorúan tilt!

Fedezőmén bejelentése

A fedezőmének éves bejelentését az alább letölthető kérelem megküldésével kezdeményezheti a méntartó.

A fedezőmének bejelentésére vonatkozó részletes tájékoztatót itt olvashatja.

A fedezőmének engedélyezéséért a oldal alján látható éves díjat a méntartónak be kell fizetnie. A díjbefizetésre vonatkozó lehetőségekről itt tájékozódhat. A díj nem tartalmazza a kancafedeztetések nyilvántartása érdekében a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége felé fizetendő szolgáltatási díjat!

Tenyésztési engedély kérelem