MLOSZ egészségvédelmi protokoll kancafedeztetésekhez

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) összeállított és ajánlásként közzétett egy protokollt, amelynek segítségével a tenyésztők a kancafedeztetési szezonban be tudják tartani a kormányrendeletben előírtakat.

A koronavírus járvány terjedésének megfékezése érdekében a Kormány a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben intézkedett a kijárási korlátozásról. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a korlátozások alól alapos indok esetén felmentést adható annak, aki pl. mezőgazdasági munkát végez, ide értve az állatok ellátását, gondozását.

Mivel a kancafedeztetés alapos indoknak minősül a lakóhely elhagyására, így kancafedeztetés céljából lovat szállítani a jogszabályi előírások betartása mellett továbbra is lehetséges.

 

Legfontosabb tudnivalók a munkavégzéshez:

1. A munkavégzőnek egészségesnek kell lennie (a koronavírus-fertőzés klinikai tüneteit nem mutatja), nem állhat érintkezésben fertőzött, hatósági karanténban lévő, vagy veszélyeztetett személyekkel. Ha ezt a feltételt nem tudja teljesíteni, akkor nem szabad lovat szállítania, mert az emberi egészség elsődleges fontosságú.

2. A lovak gondozásához, mozgatásához szükséges személyeknek továbbra is munkába kell járnia a korlátozások ideje alatt.

3. Az ápolás színvonalának elsősorban a gondozott lovak jólétének fenntartására kell összpontosítania.

4. Ezeken túlmenő minden, nem alapvető tevékenységet alaposan meg kell fontolni, és lehetőség szerint el kell kerülni.

5. A tenyészeteknek, fedeztetési állomásoknak zárva kell lennie a látogatók előtt, kivéve azokat a személyeket, akik a loval gondozásában nélkülözhetetlenek.

6. Az alkalmazottaknak be kell tartaniuk az előírásokat, a munkáltatóknak az alapos kézmosáshoz, fertőtlenítéshez szükséges eszközökről gondoskodniuk kell, beleértve a felületek/kilincsek/felszerelések fertőtlenítését.

7. A higiénia létfontosságú az új lovak érkezésekor. A beszállítók és a személyzet legalább 1,5 méter távolságot tartson egymástól, el kell kerülni, hogy az egy háztartásban élőktől eltekintve kettőnél több ember tartózkodjon egy helyiségben. Kerülni kell a két főnél nagyobb csoportok kialakulását, kivéve azokat az eseteket, amelyek feltétlenül szükségesek a lovak jólétéhez. Ezekben az esetekben is a számot korlátozni kell, és továbbra is alkalmazni kell a személyes távolságtartást vagy maszkot kell viselni.

8. Javasolt állatorvosi tanácsot kérni a hatékony fertőtlenítés és izoláció biztosítása érdekében.

9. Javasolt írásbeli nyilatkozatot tenni a szabályok ismeretéről, elfogadásáról és a személyzet képzettségéről, valamint arról, hogy a lovat szállító és a fogadó személy egészséges.

Szállítással kapcsolatos ajánlások:

1. Minden szállítási időpontot az utazás előtt egyeztetni kell.

2. A kapcsolódó papírmunkát elő kell készíteni. Az igazolásokat az érintettek felmutatják egymásnak (lóútlevél), illetve a kancafedeztetési jegyzőkönyvet későbbi időpontban adják át.

3. A szállításhoz használt járművet minden szállítás előtt és után fertőtleníteni kell, ugyanígy a kilincseket, fogantyúkat és minden olyan területet, ahol a személyzet kapcsolatba kerülhet egymással.

4. A lószállítóban/vontató járműben utazó alkalmazottaknak be kell tartaniuk a távolságtartást.

5. Tilos megszakítani az utazást, kivéve a vészhelyzeten kívüli egyéb vészhelyzet esetét.

6. A fedeztetésre érkező kanca le- és felrakodását a szállítója végzi. Ha a ló az érkezése után a fogadó ménesben marad, akkor a kirakodást követően a rendeltetési hely személyzete a saját vezetőszárával átveszi és elvezeti. A lószállítóban utazó személyzet az általa meglátogatott helyen csak mellékhelyiség használata céljából hagyhatja el a lószállítót, betartva minden egészségügyi és higiéniás óvintézkedést. A helyszínen nem lehet közvetlen személyes kapcsolat.

A protokoll teljes szövege itt érhető el.

Forrás: MLOSZ

Címkék : Tenyésztés